K.

Productor

Músic Compositor

Barcelona-Catalunya-Spain

 

 

K.

 

 

K. és el sobrenom d'ANTONIO PUERTAS, un personatge amb una llarga carrera musical a les seves espatlles.

És músic, compositor i productor des de molt jove. Als 9 anys ja començà a experimentar amb els gravadors d’audio del seu pare (magnetòfons i cassettes), on fent volcatges jugaba a ser músic. Als 11 anys grava la seva primera obra: una improvització de 40 minuts amb un orgue Hammond, i a partir d’aquell moment decideix dedicar la seva vida a la música.

Inicialment preparat per tocar els teclats (estudià piano dels 10 als 14 anys), causes alienes a la seva voluntat van fer que es posés a la bateria, amb la qual desenvolupà un estil propi i molt creatiu amb el seu primer projecte, la banda KLAMM  (1976-1984), un grup de rock d’avantguarda que experimentava amb el progressiu i amb les tendències més modernes del moment. KLAMM va ser un grup bandera de la ciutat de Barcelona. Fundat conjuntament amb Leo Mariño i Josep "Toto" Saus, però obert a multiples col.laboracions, algunes de les quals van passar a formar part del grup com Juanjo Ezquerra i TRES.

 

KLAMM va tocar per tot l’Estat i en totes les sales “in” del moment; el seu treball va ser reconegut per la premsa i recolzat per les ràdios, tvs, revistes especialitzades y un públic experimentat. Van gravar 3 Demos i van participar en l'LP's Samplers "Domestik Sampler UMYU" (1982).

 

En aquell moment va compaginar la banda amb el grup de MARIA LA NUIT (82-83), amb qui també hi tocava el Leo.

 

Malgrat tots aquells èxits, van refusar fitxar per CBS, la compañía més potent d’aleshores i que els anava al darrera, i van crear el seu propi segell, KLAMM Records (1983), amb el qual editaren el magnífic Lp “Africa Roja”, a més d’altres treballs de diferents bandes, com NEW BUILDINGS, La T, etc. KLAMM va passar a formar part de la història del rock espanyol* 

 

Una història que es va repetir més tard amb un projecte ben diferent, MATAVACAS (1986-02), grup creat amb Bet Gàrgola i Vicius, amb una anarkia total de so i composició. MATAVACAS busca sempre col.laboradors i la banda creix en dues direccions: la musical, on s'hi ajunten Leo Mariño, Bull Marrugat i Randy Morandi (Jordi Castrillon), i la d'imatge amb artistes com Remo Balcells, Petra Everts, Pepepue, Adela de Bara i el mateix Leo. Deixen una extensíssima obra de gairebé un centenar de temes, de la qual molt poca ha estat editada ( en aquest país és molt difícil vendre Experimental). També fan música per a videos, animacions i pàgines web.

 

MATAVACAS  va ser definit com a “música futurista i d’avantguarda” per Ricard Robles, més tard fundador del SÒNAR, en un dels seus articles a Ajoblanco l'any 91.

 

Abans però, el 1985, K. és cridat per la banda punk de Martorell, DESPERDICIS CLÍNICS (82-88), per gravar una demo i ja s'hi queda com a bateria. Amb ell arriben a ser el grup més conegut de punk català quan editen l'Lp "Collons" (87), i passen a ser un reclam per a la premsa i promotors de Catalunya. També deixen dos temes més en altres Lp's Samplers del moment.

 

El 1988 i juntament amb els membres de DESPERDICIS CLÍNICS -excepte el cantant Sopes- formen VATS, grup de Hardcore , amb qui van gravar dues demos, pero es van desver el 1990.

 

També amb GÀRGOLA (1989-1997), un grup de Metal amb una visió molt personal i progressiva, que va co-fundar junt amb la seva companya Bet Gàrgola (baix), van passar als anals de la història del rock d'aquest país*.  Amb GÀRGOLA van fer centenars d'actuacions i van guanyar diversos premis nacionals com a millor banda, i també internacionals com el de Guarda-Portugal (93), o a Toulouse-França (95). Així mateix van fer gires amb bandes internacionals tan importants com DEEP PURPLE (96), SUPERSUCKERS (95) o BLIND GUARDIAN (96), i cridats a actuar al segon Dr Music Festival (97).

 

GÀRGOLA deixen tres demos i un brillant àlbum "Something's Burning" (95), produït per ell mateix i Leo Mariño, que va ser molt recomenat per premsa i fans.

 

El 1991 és reclamat per la BAUS FUNDICIÓ per crear un projecte musical junt amb Miki Espuma (LA FURA), Juanjo Ezquerra (KLAMM), i Ian Briton, y formen el grup de Rock-Electrònic KRAB (1991-96). Amb KRAB passen a ser pioners d'aquest estil al nostre país amb un so de la talla de PRMSCRIM o PRODIGY, grups contemporanis d'aleshores. Malauradament actuen més per Europa que aquí, on encara no els saben comprendre. Deixen un magnífic disc, "Big Bull Female" (95), produït pel prestigiós creador d'èxits anglès Duncan Bridgeman.

 

El 2000, després de tres anys de dedicar-se al seus projectes en solitari, Josep Giménez (Suc Electrònic...) el reclama per gravar una sessió d'estudi amb un grup de pop. El grup necessita també baixista i criden Bet Gàrgola. Les influències rockeres que aporten K. i Bet acaben tranformant el grup en una banda de power-rock, LILITH (2000-04). Amb LILITH actuen molt per tot el país i tornen a guanyar nombrosos concursos, entre ells el presigiós Lagarto Rock (02). Telonegen altre cop els legendaris DEEP PURPLE (03), així com també ZWAN (02) (Billi Corgan) i els americans STAIND (03). El 2004 obren el Festival del Concierto do Novo Milenio-Xacobeo'04, com a única banda nacional, telonejant THE DARKNESS, IGGY POP, MASSIVE ATACK i CHEMICAL BROTHERS i dins d'un cartell de luxe (LOU REED, THE MUSE, THE CURE, BOB DYLAN... i fins i tot BOWIE, que no va poder acudir a causa d'un infart durant aquella gira).

 

LILITH té una versió semi-acústica anomenada ANGELS, Antonio i Bet els acomanyen per telonejar THE PRETENDERS i THE GATHERING en les seves gires per Espanya.

 

Del 2004 al 2009 crea una banda molt interessant, ONGO, junt amb Juan Creck, Sergio Oca i altre cop Bet Gàrgola, on investiguen amb ritmes i composicions extremes.

 

 

També el 2004 ell i la Bet són cridats per Pau Riba per crear un grup de rock, MU (2004-13), amb el qual versionegen grans èxits del Pau, així com temes més nous de l’artista i d’altres ja creats amb aquesta banda, aplegats sota el títol d’EADX (Electròccid Àccid Dioptria Xou). Amb aquest repertori toquen per tot Catalunya i Ses Illes. El 2005 amb MU formen part del càsting de la pel.lícula “Salvador” de Manuel Huerga, així com també de la banda sonora del film.

 

El 2008, tots dos entren a formar part de LA DIC ENSEMBLA (2008-10) la gran orquestra creada per Pau Riba -amb tots els seus grups més la cobla de Marcel Casellas i el ciborg Neil Harbison-, de la qual l'Antonio K. és el Director musical per al show de presentació de l' àlbum “Viruslaics” (2008), del qual també n'és productor.

 

 

Des de 2009 té un nou projecte, PROJECTE NA!, conjuntament amb Udry C Vera, una obra concebuda per dos bateries que expressen d’una manera mínimal (ritmes i veus) un projecte de música electrònica , on investiguen amb el pop, el trip-hop o fins i tot el techno-dance, i amb el qual aporten un nou concepte de fer pop en aquest país. També PROJECTE NA! és un grup de Sessions. Sempre s’acompanyen de projeccions a càrrec de ProjeK Visual en els seus directes.

 

 Del 2012 al 2016 forma part d'una nova banda de rock, THE PARKER’S, amb qui fa versions des dels 60's fins l'actualitat.

 

El 2014 forma BIBA’74, un grup de versions de rock progressiu dels 70’s, amb qui encara toca.

 

A principis de 2018 entra a formar part del nou projecte de Sisu Coromina "Alegria Subversiva", del qual estava produint el disc en aquell moment. Amb ell són seleccionats per al concurs de Sona9 i formen un grup de rock-psicodèlic d'autor. El CD s'edita el setembre de mateiox any en forma de Llibre-Comic.

 

 

Tots els seus projectes han estat d’interès artístic. ANTONIO K. PUERTAS, no s’ha tancat a estils específics, malgrat que generalment la seva obra ha girat a l’entorn de tot el que és Rock Alternatiu i Música d’Avantguarda.

 

La seva obra personal, signada com a K, comença el 1977 amb els seus treballs de Música Planeadora. Més endavant presenta “Sarkovich I” (1989) i “Sarkovich II” (2000); i dos treballs conjunts, l’un amb Randy Morandy, ”Compression” (2002), i l’altre amb Memi March, “Metralletres” (2005).  El 2007 i el 2012 deixa dues obres més de "Música Planeadora".

 

Sempre ha alternat les feines de compositor amb les de músic i productor. A banda dels seus projectes personals i de grup, també ha produït discos i demos per a altra gent. Igualment, ha composat i produït bandes sonores per a curtmetratges, músiques per a teatre, ràdio, publicitat, animacions, pàgines web, etc.

 

Com a productor, a més de  produir tots els seus grups personals, també treballa en projectes d’altres artistes, d’entre els quals destaquen els de Pau Riba des de 2000 fins a l’actualitat: el 2002 produeix "Metralletres", el 2003 “Rock Impúber”, un disc que finalment no es veu editat. I entre 2007-2008 produeix,  conjuntament amb Riba, el seu darrer disc, “Virus Laics”. El 2010 produeix dos temes més per a en Pau dins del CD "Poetada". El 2014 li  produeix “La mà sana”, un tema que el cantautor va fer per conmemorar  el 85è aniversari de l'Escola Massana.

 

 El 2009 va produir un nou tema de DESPERDICIS CLÍNICS, “Fujo de mi”, per commemorar els 25 anys d'entrada al grup.

 

Des de 2009, K. i Randy Morandy treballen amb “ITSMO”, una visió electro-soul molt selecta i gamberra alhora -com és habitual en akests dos personatges quan s’ajunten-.

 

El 2010 produeix el primer disc de Toni Largo (ex DESPERDICIS CLÍNICS), i el single “Busco un color” de DELAY LAMA.

 

Durant el 2012 i 2013 treballa amb la producció dels seus dos projectes electrònics actuals, PROJECTE NA! i ITSMO.

 

El 2013 engega una nova banda de rock, THE PARKER’S. I el 2014 forma BIBA’74, un grup de versions de rock progressiu dels 70’s.

 

El juny de 2014 ha tret el primer disc amb PROJECTE NA!, un àlbum concebut com a una Òpera-Electrònica, titulat "Recorda!", on Bet Gàrgola hi ha col.laborat amb el relat que acompanya el disc. Durant el 2014 s'ha fet la presentació per Catalunya acompanyats de les video-projeccions de K-sero (MAV Produccions).

 

El 2016, PROJECTE NA! prepara el seu segon treball amb textos de Ben Crawshaw i de Lluís Castellà.

 

EL 2017 es reagrupa amb DESPERDICIS CLÍNICS i tornen a engegar el grup, que reedita per tercer cop el seu disc "Collons!" a finals de 2018, moment en què fan la presentació en directe del seu retorn.

 

També el 2017 produeix el nou projecte de Sisu Coromina, ALEGRIA SUBVERSIVA, i entra a formar part del grup com a baterista.

 

El 2018 produeix la nova DEMO del grup de rock  THE XARROTS, i continua amb els seus projectes PROJECTE NA! i ITSMO. L'1 d'agost de 2019 mor RANDY MORANDI (Jordi Castrillon), cantant i ànima d'ITSMO.

 

Actualment, 2019, combina PROJECTE NA! amb les tres bandes de rock: DESPERDICIS CLÍNICS, ALEGRIA SUBVERSIVA i BIBA'74.

 

 

*Cites:

 

 

Bandes musicals fundades amb Antonio Puertas:

 

BIBA (2014-act), rock progressiu dels 70

THE PARKERS (2012-act), pop-rock

PROJECTE NA! (2009-actualitat), pop electrònic

MU (2004-12), grup de rock de PAU RIBA

MATAVACAS  (1987-02), música experimental d’avantguarda

ONGO  (2004-2009), rock experimental

LILITH  (2000-2004), power rock

KRAB (1991-1996), grup de rock electrònic de La Fura dels Baus

VATS  (1988-1991), primer grup hardcore català

GÀRGOLA  (1988-1997), metal progressiu

KLAMM  (1976-1984), rock d’avanguarda

 

Músic amb:

 

STOCK MUSIC CRASH (1979-80), rock

ROCKY WAVE & THE SPRAYS (1981-82), rock

DESPERDICIS CLÍNICS (1985-1988), primer grup punk editat en català.

MARIA LANUIT  (1980-1982), pop-rock

LA DIC ENSEMBLA (2008-2011), gran orquestra de PAU RIBA

ALEGRIA SUBVERSIVA (2018-act), rock-pisodèlic d'autor

 

Altres grups co-fundats:

 

EXPLORER (1983-84), rock

RATISIDAS  (1986-87), punk

TOS DE GOS (1987-88), punk-metal

ARK  (1998), improvització

K & RANDY (2000-2008), electro-pop-soul experimental

LARGANDAJO (2006-07), improvització

K.K.& K. (2010/11), improvització electrònica

 

Col.laboracions amb:

 

PAU RIBA (en solitari), LA FURA DELS BAUS, TRES, MACROMASSA, TINA GIL, LA FUNDACIÓN VOAM, GRAN MOTOR CABEZA, COSMÈTICS, ÀNGELS, etc, etc.

 

DISCOGRAFIA:

 

KLAMM, DOMESTIK SAMPLER UMYU, Audiofón SA, BCN 1982 (LP-Sampler)

KLAMM, AFRICA ROJA, Klamm Records, BCN 1983 (LP)

KLAMM, ALTER MUSIQUES NATIVES, Generalitat Catalunya, Dep Cultura, BCN 1995 (2CD)

KLAMM, TENSION, Munster Records, Madrid 2012 (2CD)

KLAMM, LA CIUDAD SECRETA, Munster Records, Madrid, 2013 (3CD+libro)

DESPERDICIS CLÍNICS, BARCELONA CIUDAD ABIERTA, Justine Rec, BCN 1987 (LP-Sampler)

DESPERDICIS CLÍNICS, CATALUNYA LLIURE, Justine Rec, BCN 1987 (Single)

DESPERDICIS CLÍNICS, COLLONS, Justine Rec, BCN 1987 (LP)

MATAVACAS, PARIS FICTION ROMANCE, Umyu Rec, Paris 1987 (Tp-Sampler)

MATAVACAS, BARCELONA FICCION ROMANCE, Música Inaudita, BCN 1988 (LP-Sampler)

MATAVACAS, INFART’90, CIEJ-BCN, 1990 (LP-Sampler)

MATAVACAS, MATAVACAS, Kraneo St, BCN 1993 (Tp)

MATAVACAS, ALTER MUSIQUES NATIVES, Generalitat Catalunya, Dep Cultura, BCN95,CD

MATAVACAS, REACTION, Kraneo St, BCN 1997 (Tp)

MATAVACAS, ANTOLOGIA 1989-2001, Kraneo St, BCN 2001 (CD)

SARCOVICH, SARCOVICH I, Kraneo St, BCN 1989 (Tp)

SARCOVICH, SARCOVICH I, Kraneo St, BCN 2000 (Tp)

SARCOVICH+RANDY, COMPRESSION, Kraneo St, BCN 2002 (CD)

SARCOVICH+MEMI MARCH, METRALLETRES, Kraneo St, BCN 2005 (CD)

VATS, PERDEDORS, Martorell 1988 (Demo-Tp)

VATS, VATS, Martorell 1989(Demo-Tp)

GÀRGOLA, LIVE 1990, Kraneo St, BCN 1990 (Demo-tp)

GÀRGOLA, GÀRGOLA, Kraneo St, BCN 1993 (Tp)

GÀRGOLA, SOMETHING’S BURNING, Gore Records, BCN 1995 (CD & Tp)

KRAB, BIG BULL FEMALE, La Fura dels Baus, BCN 1995 (CD)

ARK, IMPROVITZACIONS, Kraneo St, BCN 1998 (CD-EP)

LILITH, LILITH, Cat Fly, BCN 2002 (CD-EP)

LILITH, LIVE GIRA AMB STAIND, BCN 2003 (DVD)

LILITH, LIVE GIRA AMB DEEP PURPLE, BCN 2003 (DVD)

PAU RIBA i MU, BSO SALVADOR, MediaPro, BCN 2007 (CD & DVD)

PAU RIBA, VIRUS LAICS, MatriuMatras, BCN 2008 (CD multimedia)

SPIKA, FORMULA 1 MUSIC, Spika Music, BCN 2008 (CD)

K.K.&K., 2CI4ACO15, Hamster Loco, BCN 2010 (DVD)

PROJECTE NA!, RECORDA!, MatavacaStudios, BCN 2014 (CD)

SISU, ALEGRIA SUBVERSIVA, MatavacasStudios, BCN 2018 (CD+Comic)

 

DISCOGRAFIA EN SOLITARI

 

K., MÚSICA PLANEADORA I (1977)

K., MUSICA PLANEADORA II (1979)

K., SARKOVICH I (1989)

K., SARKOVICH II (2000)

K., METRALLETRES (2005), amb lletres de MEMI MARCH

K., MÚSICA PLANEADORA III (2007)

K., MÚSICA PLANEADORA III (2012)

 

DISCOGRAFIA AMB COL.LABORACIÓ

 

K. & RANDY MORANDY, COMPRESSION (2002)

K. & ANGEL FERNANDEZ, SPIKA, FORMULA 1 MUSIC, Spika Music, BCN 2008 (CD)

K. & RANDY MORANDY, ITSMO (2011)

 

MÚSICA per a VIDEO ANIMACIÓ

 

Arco’90 de Remo Balcells, 1990

Red Mosco de Adela de Bara, 1990

El numerito de la suerte de Remo Balcells, 1990

Fijatex de Pepepue, 2000

Rolling Heads de Petra Everts, 2001

Goril.la de Pepepue, 2008

Mapping Font Vella d'Argentera de MAV Produccions, 2014

Mapping veïnal a Tarragona de MAV Produccions, 2014

 

 

CO-PRODUCCIONS AMB LEO MARIÑO

 

KLAMM, DOMESTIK SAMPLER UMYU, Audiofón SA, 1982 (LP-Sampler)

KLAMM, AFRICA ROJA, Klamm Records, 1983 (LP)

DESPERDICIS CLÍNICS, DESPERDICIS CLÍNICS, 1986 (Tp)

MATAVACAS, BARCELONA FICTION ROMANCE, Música Inaudita, 1989 (LP-Sampler)

MATAVACAS, INFART’90, CIEJ-BCN, 1990 (LP)

MATAVACAS, MATAVACAS, Kraneo St, 1993 (Tp)

MATAVACAS, REACTION, Kraneo St, 1997 (CD)

MATAVACAS, ANTOLOGIA 1989-2001, Kraneo St, 2001 (CD)

GÀRGOLA, SOMETHING’S BURNING, Gore Records, 1995 (CD & Tp)

 

 

A PART DELS SEUS GRUPS, TAMBÉ HA FET PRODUCCIONS PER A ALTRES

 

1991, KARN D'OLLA -DEMO/death metal

1992, KARN D'OLLA -DEMO/death metal

1993, LADY MANUELA -DEMO/punk rock

1994, COSMÈTICS -DEMO/pop rock

1997, MISTING BAND -DEMO/fussió

2000, POPOCATEPEL "Tribus urbanes" -CD

2002, BSO Companyia Teatre de Carme

2002, PAU RIBA "Metralletres", VCD

2004, BSO Co Teatre Carme

2005, PAU RIBA "Rock Impúber" - CD (no editat)

2007/8, PAU RIBA "Viruslaics" - CD/multimedia

2009, DESPERDICIS CLÍNICS "Fujo de mi" - CD+recop

2010, PAU RIBA "Poetada"

2010, DELAY LAMA "Busco un color" - Single

2010/11, TONI LARGO "Toni Largo" - CD

2014, PAU RIBA "La Mà Sana" - track
2015, THE XARROTS, DEMO/rock

2016/17, SISU COROMINA "Alegria Subversiva" -CD/llibre

2018, THE XARROTS, DEMO/rock

2019, THE SOLO, DEMO/R'n'R

 

 

 

Telonatges internacionals a destacar amb GÀRGOLA:

 

DEEP PURPLE gira per Espanya, 1996

BLIND GUARDIAN gira per Espanya, 1996

SUPERSUCKER’S gira per Espanya, 1996

 

Amb GÀRGOLA també ha comartit cartell amb grups nacionals com:

 

LA POLLA RECORDS, LA BANDA TRAPERA DEL RÍO, DESPERDICIS CLÍNICS, AFRAID TO SPEEK IN PUBLIC, INADAPTATS, BEER MOSH, SUBTERRANEAN KIDS, VATS, LARRUA TRUK, SPATEK i un llarg etcétera.

 

Telonatges a destacar amb LILITH:

 

SWAN gira per Espanya, 2003

STAIND gira per Espanya, 2003

DEEP PURPLE gira per Espanya, 2003

FANGORIA gira per Espanya, 2003

THE GATHERING gira per Espanya, 2004

XACOBEO FESTIVAL 2004, obrint per a THE DARKNESS, IGGY POP, MASSIVE ATTACK, CHEMICAL BROTHERS, LOU REED, THE MUSE, THE CURE i moltes altres grans bandes i com a únics representants nacionals.

 

 

PREMIS amb els GRUPS de MÚSICA

 

MATAVACAS. 1er Premi INFART’90 –CIEJ-La Caixa, BCN, 1990

MATAVACAS. 3er Premi Revista Rock de Lux, BCN, 1990

MATAVACAS. 1er Premi Maquetes Ràdio Rubí, 1991

GÀRGOLA. 1er Premi Maquetes R&Rwc, Madrid, 1990

GÀRGOLA. 1er Premi Maquetes de Guarda, Portugal, 1994

GÀRGOLA. 1er Premi Millor grup, Toulouse, França, 1995

GÀRGOLA. 1er Premi Concurs Ràdio 4 "la Taberna del llop", BCN 1995

GÀRGOLA. 3er Premi Concurs Rock Villa de Bilbao, 1993

LILITH. 1er Premi Concurs Foc&Sound de Moncofa-València, 2002

LILITH. 1er Premi Concurs Lagarto Rock de Jaen, 2003

LILITH. 1er Premi Concurs EgaRock de Cabra-Córdoba, 2003

LILITH. 3er Premi Concurs Luyber de San Adrian-Navarra, 2003

LILITH. 3er Premi Concurs AmfiRock de Parets del Vallès, 2003

LILITH. 3er Premi Concurs Mulligan de Logroño, 2003

 

ALTRES ACTIVITATS:

 

TALLERS de MÚSICA

Escola Acadèmia Apiaria  (Piera) – 1989

Institut-Escola Jacint Verdaguer  (Sant Sadurní d’Anoia) – 1991

Escola La Plana (Piera) - 1991

Institut-Escola Jacint Verdaguer  (Sant Sadurní d’Anoia) – 1993

 

ORGANITZACIÓ DE FESTIVALS

Montbui Fest – juliol 1993

Rockal’era Fest 1a edició – juliol 2007

Rockal’era Fest 2a edició – juliol 2009

Rockal’era Fest 3a edició – juliol 2011

 

JURAT DE CONCURSOS

Membre Jurat del Concurs de Rock de l’Anòlia (Igualada) – 2007

Membre Jurat del Concurs de Pintura ràpida de Martorell – 2008

Membre Jurat del Concurs de Pintura ràpida de Martorell – 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

K. és el sobrenom d'ANTONIO PUERTAS, un personatge amb una llarga carrera musical a les seves espatlles.

És músic, compositor i productor des de molt jove. Als 9 anys ja començà a experimentar amb els gravadors d’audio del seu pare (magnetòfons i cassettes), on fent volcatges jugaba a ser músic. Als 11 anys grava la seva primera obra: una improvització de 40 minuts amb un orgue Hammond, i a partir d’aquell moment decideix dedicar la seva vida a la música.

Inicialment preparat per tocar els teclats (estudià piano dels 10 als 14 anys), causes alienes a la seva voluntat van fer que es posés a la bateria, amb la qual desenvolupà un estil propi i molt creatiu amb el seu primer projecte, la banda KLAMM  (1976-1984), un grup de rock d’avantguarda que experimentava amb el progressiu i amb les tendències més modernes del moment. KLAMM va ser un grup bandera de la ciutat de Barcelona. Fundat conjuntament amb Leo Mariño i Josep "Toto" Saus, però obert a multiples col.laboracions, algunes de les quals van passar a formar part del grup com Juanjo Ezquerra i TRES.

 

KLAMM va tocar per tot l’Estat i en totes les sales “in” del moment; el seu treball va ser reconegut per la premsa i recolzat per les ràdios, tvs, revistes especialitzades y un públic experimentat. Van gravar 3 Demos i van participar en l'LP's Samplers "Domestik Sampler UMYU" (1982).

 

Malgrat tots aquells èxits, van refusar fitxar per CBS, la compañía més potent d’aleshores i que els anava al darrera, i van crear el seu propi segell, KLAMM Records (1983), amb el qual editaren el magnífic Lp “Africa Roja”, a més d’altres treballs de diferents bandes, com NEW BUILDINGS, La T, etc. KLAMM va passar a formar part de la història del rock espanyol* com a grup innovador i expressiu.

 

Una història que es va repetir més tard amb un projecte ben diferent, MATAVACAS (1986-02), grup creat amb Bet Gàrgola i Vicius, amb una anarkia total de so i composició. MATAVACAS busca sempre col.laboradors i la banda creix en dues direccions: la musical, on s'hi ajunten Leo Mariño, Bull Marrugat i Randy Morandi (Jordi Castrillon), i la d'imatge amb artistes com Remo Balcells, Petra Everts, Pepepue, Adela de Bara i el mateix Leo. Deixen una extensíssima obra de gairebé un centenar de temes, de la qual molt poca ha estat editada ( en aquest país és molt difícil vendre Experimental). També fan música per a videos, animacions i pàgines web.

 

MATAVACAS  va ser definit com a “música futurista i d’avantguarda” per Ricard Robles, més tard fundador del SÒNAR, en un dels seus articles a Ajoblanco l'any 91.

 

 

Abans però, el 1985, K. és cridat per la banda punk de Martorell, DESPERDICIS CLÍNICS (82-88), per gravar una demo i ja s'hi queda com a bateria. Amb ell arriben a ser el grup més conegut de punk català quan editen l'Lp "Collons" (87), i passen a ser un reclam per a la premsa i promotors de Catalunya. També deixen dos temes més en altres Lp's Samplers del moment.

 

També amb GÀRGOLA (1989-1997), un grup de Metal amb una visió molt personal i progressiva, que va co-fundar junt amb la seva companya Bet Gàrgola (baix), van passar als anals de la història del rock d'aquest país*.  Amb GÀRGOLA van fer centenars d'actuacions i van guanyar diversos premis nacionals com a millor banda, i també internacionals com els de Guarda-Portugal (93), o Toulouse-França (95). Així mateix van fer gires amb bandes internacionals tan importants com DEEP PURPLE, SUPERSUCKERS o BLIND GUARDIAN, i cridats a actuar al segon Dr Music Festival (97).

 

GÀRGOLA deixen tres demos i un brillant àlbum "Something's Burning" (95), produït per ell mateix i Leo Mariño, que va ser molt recomenat per premsa i fans.

 

El 1991 és reclamat per la BAUS FUNDICIÓ per crear un projecte musical junt amb Miki Espuma (LA FURA), Juanjo Ezquerra (KLAMM), i Ian Briton, y formen el grup de Rock-Electrònic KRAB (91-96). Amb KRAB passen a ser pioners d'aquest estil al nostre país amb un so de la talla de PRMSCRIM o PRODIGY, grups contemporanis d'aleshores. Malauradament actuen més per Europa que aquí, on encara no els saben comprendre. Deixen un magnífic disc, "Big Bull Female" (95), produït pel prestigiós creador d'èxits anglès Duncan Bridgeman.

 

El 2000, després de tres anys de dedicar-se al seus projectes en solitari, Josep Giménez (Suc Electrònic...) el reclama per gravar una sessió d'estudi amb un grup de pop. El grup necessita també baixista i criden Bet Gàrgola. Les influències rockeres que aporten K. i Bet acaben tranformant el grup en una banda de power-rock, LILITH (00-04). Amb LILITH actuen molt per tot el país i tornen a guanyar nombrosos concursos, entre ells el presigiós Lagarto Rock (02). Telonegen altre cop els legendaris DEEP PURPLE (03), així com també ZWAN (02) (Billi Corgan) i els americans STAIND (03). El 2004 obren el Festival del Concierto do Novo Milenio-Xacobeo'04, com a única banda nacional, telonejant THE DARKNESS, IGGY POP, MASSIVE ATACK i CHEMICAL BROTHERS i dins d'un cartell de luxe (LOU REED, THE MUSE, THE CURE, BOB DYLAN... i fins i tot BOWIE, que no va poder acudir a causa d'un infart durant aquella gira).

 

LILITH té una versió semi-acústica anomenada ANGELS, Antonio i Bet els acomanyen per telonejar THE PRETENDERS i THE GATHERING en les seves gires per Espanya.

 

Del 2004 al 2009 crea una banda molt interessant, ONGO, junt amb Juan Creck, Sergio Oca i altre cop Bet Gàrgola, on investiguen amb ritmes i composicions extremes.

 

 

També el 2004 ell i la Bet són cridats per Pau Riba per crear un grup de rock, MU (2004-12), amb el qual versionegen grans èxits del Pau, així com temes més nous de l’artista i d’altres ja creats amb aquesta banda, aplegats sota el títol d’EADX (Electròccid Àccid Dioptria Xou). Amb aquest repertori toquen per tot Catalunya i Ses Illes. El 2005 amb MU formen part del càsting de la pel.lícula “Salvador” de Manuel Huerga, així com també de la banda sonora del film.

 

El 2008, tots dos entren a formar part de LA DIC ENSEMBLA (08-10) la gran orquestra creada per Pau Riba -amb tots els seus grups més la cobla de Marcel Casellas i el ciborg Neil Harbison-, de la qual l'Antonio K. és el Director musical per al show de presentació de l' àlbum “Viruslaics” (2008), del qual també n'és productor.

 

 

Des de 2009 té un nou projecte, PROJECTE NA! (NOVA ACTITUD), conjuntament amb Udry C Vera, una obra concebuda per dos bateries que expressen d’una manera mínimal (ritmes i veus) un projecte de música electrònica , on investiguen amb el pop, el trip-hop o fins i tot el techno-dance, i amb el qual aporten un nou concepte de fer pop en aquest país. També PROJECTE NA! és un grup de Sessions. Sempre s’acompanyen de projeccions a càrrec de MAV Mapping en els seus directes.

 

El 2013 engega una nova banda de rock, THE PARKER’S. I el 2014 forma BIBA’74, un grup de versions de rock progressiu dels 70’s.

 

 

 

Tots els seus projectes han estat d’interès artístic. ANTONIO K. PUERTAS, no s’ha tancat a estils específics, malgrat que generalment la seva obra ha girat a l’entorn de tot el que és Rock Alternatiu i Música d’Avantguarda.

 

La seva obra personal, signada com a K, comença el 1977 amb els seus treballs de Música Planeadora. Més endavant presenta “Sarkovich I” (1989) i “Sarkovich II” (2000); i dos treballs conjunts, l’un amb Randy Morandy, ”Compression” (2002), i l’altre amb Memi March, “Metralletres” (2005).  El 2007 i el 2012 deixa dues obres més de "Música Planeadora".

 

Sempre ha alternat les feines de compositor amb les de músic i productor. A banda dels seus projectes personals i de grup, també ha produït discos i demos per a altra gent. Igualment, ha composat i produït bandes sonores per a curtmetratges, músiques per a teatre, ràdio, publicitat, animacions, pàgines web, etc.

 

Com a productor, a més de  produir tots els seus grups personals, també treballa en projectes d’altres artistes, d’entre els quals destaquen els de Pau Riba des de 2000 fins a l’actualitat: el 2002 produeix "Metralletres", el 2003 “Rock Impúber”, un disc que finalment no es veu editat. I entre 2007-2008 produeix,  conjuntament amb Riba, el seu darrer disc, “Virus Laics”. El 2010 produeix dos temes més per a en Pau dins del CD "Poetada". El 2014 li  produeix “La mà sana”, un tema que el cantautor va fer per conmemorar  el 85è aniversari de l'Escola Massana.

 

 El 2009 va produir un nou tema de DESPERDICIS CLÍNICS, “Fujo de mi”, per commemorar els 25 anys d'entrada al grup.

 

Des de 2009, K. i Randy Morandy treballen amb “ITSMO”, una visió electro-soul molt selecta i gamberra alhora -com és habitual en akests dos personatges quan s’ajunten-.

 

El 2010 produeix el primer disc de Toni Largo (ex DESPERDICIS CLÍNICS), i el single “Busco un color” de DELAY LAMA.

 

Durant el 2012 i 2013 treballa amb la producció dels seus dos projectes electrònics actuals, PROJECTE NA! i ITSMO.

 

El 2013 engega una nova banda de rock, THE PARKER’S. I el 2014 forma BIBA’74, un grup de versions de rock progressiu dels 70’s.

 

El juny de 2014 ha tret el primer disc amb PROJECTE NA!, un àlbum concebut com a una Òpera-Electrònica, titulat "Recorda!", on Bet Gàrgola hi ha col.laborat amb el relat que acompanya el disc. Durant el 2014 s'ha fet la presentació per Catalunya acompanyats de les video-projeccions de K-sero (MAV Produccions).

 

De 2015 a 2016, PROJECTE NA! preparen el seu segon àlbum, amb textos en anglès de Ben Crawshaw. El disc està pendent d'edició.

 

El 2017 comencen una mirada nova més rockera i pensada per poder tocar amb banda. Els temes nous són molt complerts i tancaran un cercle.

 

Actualment combina PROJECTE NA! i ITSMOr amb dues bandes de rock: THE PARKERS i BIBA'74.

 

Cites:

  • Carlos ROMEO, “King Crimson”. Apnd. King Crimson y el Rock Progresivo. El papel de King Crimson. pp. 386. Ediciones Cátedra, SA, Madrid, 1999
  • C. NÚÑEZ, “Historia del Pop Español”. 
  • Adolfo MARÍN, “La nueva música. Del industrial al techno pop”. Editorial Teorema, Madrid, 1984
  • Magda Bonet, “Heavy Metal”, pp.224. Celeste, Barcelona 1997
  • Magda Bonet, “Anécdotas de rockeros”. Pp 200. Ed. Timun Mas, Barcelona 2010
  • Jaime Gonzalo, “La Ciudad secreta. Sonidos experimentales en la Barcelona pre-olímpica 1971-1991.pp. 280. Munster Records, Madrid, 2013

 

 

Bandes musicals creades per Antonio Puertas:

 

BIBA (2014-act), rock progressiu dels 70

THE PARKERS (2012-act), pop-rock

PROJECTE NA! (2009-actualitat), pop electrònic

MU (2004-12), grup de rock de PAU RIBA

MATAVACAS  (1987-02), música experimental d’avantguarda

ONGO  (2004-2009), rock experimental

LILITH  (2000-2004), power rock

KRAB (1991-1996), grup de rock electrònic de La Fura dels Baus

VATS  (1988-1991), primer grup hardcore català

GÀRGOLA  (1988-1997), metal progressiu

KLAMM  (1976-1984), rock d’avanguarda

 

Músic amb:

 

STOCK MUSIC CRASH (1979-80), rock

ROCKY WAVE & THE SPRAYS (1981-82), rock

DESPERDICIS CLÍNICS (1985-1988), primer grup punk editat en català.

MARIA LANUIT  (1980-1982), pop-rock

LA DIC ENSEMBLA (2008-2011), gran orquestra de PAU RIBA

 

Altres grups co-fundats:

 

EXPLORER (1983-84), rock

RATISIDAS  (1986-87), punk

TOS DE GOS (1987-88), punk-metal

ARK  (1998), improvització

K & RANDY (2000-2008), electro-pop-soul experimental

LARGANDAJO (2006-07), improvització

K.K.& K. (2010/11), improvització electrònica

 

Col.laboracions amb:

 

PAU RIBA (en solitari), LA FURA DELS BAUS, TRES, MACROMASSA, TINA GIL, LA FUNDACIÓN VOAM, GRAN MOTOR CABEZA, COSMÈTICS, ÀNGELS, etc, etc.

 

DISCOGRAFIA:

 

KLAMM, DOMESTIK SAMPLER UMYU, Audiofón SA, BCN 1982 (LP-Sampler)

KLAMM, AFRICA ROJA, Klamm Records, BCN 1983 (LP)

KLAMM, ALTER MUSIQUES NATIVES, Generalitat Catalunya, Dep Cultura, BCN 1995 (2CD)

KLAMM, TENSION, Munster Records, Madrid 2012 (2CD)

KLAMM, LA CIUDAD SECRETA, Munster Records, Madrid, 2013 (3CD+libro)

DESPERDICIS CLÍNICS, BARCELONA CIUDAD ABIERTA, Justine Rec, BCN 1987 (LP-Sampler)

DESPERDICIS CLÍNICS, CATALUNYA LLIURE, Justine Rec, BCN 1987 (Single)

DESPERDICIS CLÍNICS, COLLONS, Justine Rec, BCN 1987 (LP)

MATAVACAS, PARIS FICTION ROMANCE, Umyu Rec, Paris 1987 (Tp-Sampler)

MATAVACAS, BARCELONA FICCION ROMANCE, Música Inaudita, BCN 1988 (LP-Sampler)

MATAVACAS, INFART’90, CIEJ-BCN, 1990 (LP-Sampler)

MATAVACAS, MATAVACAS, Kraneo St, BCN 1993 (Tp)

MATAVACAS, ALTER MUSIQUES NATIVES, Generalitat Catalunya, Dep Cultura, BCN95,CD

MATAVACAS, REACTION, Kraneo St, BCN 1997 (Tp)

MATAVACAS, ANTOLOGIA 1989-2001, Kraneo St, BCN 2001 (CD)

SARCOVICH, SARCOVICH I, Kraneo St, BCN 1989 (Tp)

SARCOVICH, SARCOVICH I, Kraneo St, BCN 2000 (Tp)

SARCOVICH+RANDY, COMPRESSION, Kraneo St, BCN 2002 (CD)

SARCOVICH+MEMI MARCH, METRALLETRES, Kraneo St, BCN 2005 (CD)

VATS, PERDEDORS, Martorell 1988 (Demo-Tp)

VATS, VATS, Martorell 1989(Demo-Tp)

GÀRGOLA, LIVE 1990, Kraneo St, BCN 1990 (Demo-tp)

GÀRGOLA, GÀRGOLA, Kraneo St, BCN 1993 (Tp)

GÀRGOLA, SOMETHING’S BURNING, Gore Records, BCN 1995 (CD & Tp)

KRAB, BIG BULL FEMALE, La Fura dels Baus, BCN 1995 (CD)

ARK, IMPROVITZACIONS, Kraneo St, BCN 1998 (CD-EP)

LILITH, LILITH, Cat Fly, BCN 2002 (CD-EP)

LILITH, LIVE GIRA AMB STAIND, BCN 2003 (DVD)

LILITH, LIVE GIRA AMB DEEP PURPLE, BCN 2003 (DVD)

PAU RIBA i MU, BSO SALVADOR, MediaPro, BCN 2007 (CD & DVD)

PAU RIBA, VIRUS LAICS, MatriuMatras, BCN 2008 (CD multimedia)

SPIKA, FORMULA 1 MUSIC, Spika Music, BCN 2008 (CD)

K.K.&K., 2CI4ACO15, Hamster Loco, BCN 2010 (DVD)

PROJECTE NA!, RECORDA!, MatavacaStudios, BCN 2014 (CD)

 

DISCOGRAFIA EN SOLITARI

 

K., MÚSICA PLANEADORA I (1977)

K., MUSICA PLANEADORA II (1979)

K., SARKOVICH I (1989)

K., SARKOVICH II (2000)

K., METRALLETRES (2005), amb lletres de MEMI MARCH

K., MÚSICA PLANEADORA III (2007)

K., MÚSICA PLANEADORA III (2012)

 

DISCOGRAFIA AMB COL.LABORACIONS

 

K. & RANDY MORANDY, COMPRESSION (2002)

K. & ANGEL FERNANDEZ, SPIKA, FORMULA 1 MUSIC, Spika Music, BCN 2008 (CD)

K. & RANDY MORANDY, ITSMO (2011)

 

MÚSICA per a VIDEO ANIMACIÓ

 

Arco’90 de Remo Balcells, 1990

Red Mosco de Adela de Bara, 1990

El numerito de la suerte de Remo Balcells, 1990

Fijatex de Pepepue, 2000

Rolling Heads de Petra Everts, 2001

Goril.la de Pepepue, 2008

Mapping Font Vella d'Argentera de MAV Produccions, 2014

Mapping veïnal a Tarragona de MAV Produccions, 2014

 

 

CO-PRODUCCIONS AMB LEO MARIÑO

 

KLAMM, DOMESTIK SAMPLER UMYU, Audiofón SA, 1982 (LP-Sampler)

KLAMM, AFRICA ROJA, Klamm Records, 1983 (LP)

DESPERDICIS CLÍNICS, DESPERDICIS CLÍNICS, 1986 (Tp)

MATAVACAS, BARCELONA FICTION ROMANCE, Música Inaudita, 1989 (LP-Sampler)

MATAVACAS, INFART’90, CIEJ-BCN, 1990 (LP)

MATAVACAS, MATAVACAS, Kraneo St, 1993 (Tp)

MATAVACAS, REACTION, Kraneo St, 1997 (CD)

MATAVACAS, ANTOLOGIA 1989-2001, Kraneo St, 2001 (CD)

GÀRGOLA, SOMETHING’S BURNING, Gore Records, 1995 (CD & Tp)

 

 

A PART DELS SEUS GRUPS, TAMBÉ HA FET PRODUCCIONS PER A ALTRES

 

1991, KARN D'OLLA -DEMO/death metal

1992, KARN D'OLLA -DEMO/death metal

1993, LADY MANUELA -DEMO/punk rock

1994, COSMÈTICS -DEMO/pop rock

1997, MISTING BAND -DEMO/fussió

2000, POPOCATEPEL "Tribus urbanes" -CD

2002, BSO Companyia Teatre de Carme

2002, PAU RIBA "Metralletres", VCD

2004, BSO Co Teatre Carme

2005, PAU RIBA "Rock Impúber" - CD (no editat)

2007/8, PAU RIBA "Viruslaics" - CD/multimedia

2009, DESPERDICIS CLÍNICS "Fujo de mi" - CD+recop

2010, PAU RIBA "Poetada" - track

2010, DELAY LAMA "Busco un color" - Single

2010/11, TONI LARGO "Toni Largo" - CD

2014, PAU RIBA "La Mà Sana" - track

2017, SISO COROMINA - CD

2018, THE XARROTS - CD

 

 

Telonatges internacionals a destacar amb GÀRGOLA:

 

DEEP PURPLE gira per Espanya, 1996

BLIND GUARDIAN gira per Espanya, 1996

SUPERSUCKER’S gira per Espanya, 1996

 

Amb GÀRGOLA també ha comartit cartell amb grups nacionals com:

 

LA POLLA RECORDS, LA BANDA TRAPERA DEL RÍO, DESPERDICIS CLÍNICS, AFRAID TO SPEEK IN PUBLIC, INADAPTATS, BEER MOSH, SUBTERRANEAN KIDS, VATS, LARRUA TRUK, SPATEK i un llarg etcétera.

 

Telonatges a destacar amb LILITH:

 

SWAN gira per Espanya, 2003

STAIND gira per Espanya, 2003

DEEP PURPLE gira per Espanya, 2003

FANGORIA gira per Espanya, 2003

THE GATHERING gira per Espanya, 2004

XACOBEO FESTIVAL 2004, obrint per a THE DARKNESS, IGGY POP, MASSIVE ATTACK, CHEMICAL BROTHERS, LOU REED, THE MUSE, THE CURE i moltes altres grans bandes i com a únics representants nacionals.

 

 

PREMIS amb els GRUPS de MÚSICA

 

MATAVACAS. 1er Premi INFART’90 –CIEJ-La Caixa, BCN, 1990

MATAVACAS. 3er Premi Revista Rock de Lux, BCN, 1990

MATAVACAS. 1er Premi Maquetes Ràdio Rubí, 1991

GÀRGOLA. 1er Premi Maquetes R&Rwc, Madrid, 1990

GÀRGOLA. 1er Premi Maquetes de Guarda, Portugal, 1994

GÀRGOLA. 1er Premi Millor grup, Toulouse, França, 1995

GÀRGOLA. 1er Premi Concurs Ràdio 4 "la Taberna del llop", BCN 1995

GÀRGOLA. 3er Premi Concurs Rock Villa de Bilbao, 1993

LILITH. 1er Premi Concurs Foc&Sound de Moncofa-València, 2002

LILITH. 1er Premi Concurs Lagarto Rock de Jaen, 2003

LILITH. 1er Premi Concurs EgaRock de Cabra-Córdoba, 2003

LILITH. 3er Premi Concurs Luyber de San Adrian-Navarra, 2003

LILITH. 3er Premi Concurs AmfiRock de Parets del Vallès, 2003

LILITH. 3er Premi Concurs Mulligan de Logroño, 2003

 

ALTRES ACTIVITATS:

 

TALLERS de MÚSICA

Escola Acadèmia Apiaria  (Piera) – 1989

Institut-Escola Jacint Verdaguer  (Sant Sadurní d’Anoia) – 1991

Escola La Plana (Piera) - 1991

Institut-Escola Jacint Verdaguer  (Sant Sadurní d’Anoia) – 1993

 

ORGANITZACIÓ DE FESTIVALS

Montbui Fest – juliol 1993

Rockal’era Fest 1a edició – juliol 2007

Rockal’era Fest 2a edició – juliol 2009

Rockal’era Fest 3a edició – juliol 2011

 

JURAT DE CONCURSOS

Membre Jurat del Concurs de Rock de l’Anòlia (Igualada) – 2007

Membre Jurat del Concurs de Pintura ràpida de Martorell – 2008

Membre Jurat del Concurs de Pintura ràpida de Martorell – 2014